Apotheek Derveaux
​​​​​​​Rijkevorsel St-Jozef

Een blik op migraine


Migraine, je hebt er allicht wel al van gehoord. Hopelijk heb je er zelf niet mee te maken, want anders hoef ik je niet uit te leggen wat migraine inhoudt.  

Migraine: niet gewoon erge hoofdpijn 

Verkeerdelijk denken veel personen dat migraine gewoon maar een ernstige hoofdpijn is. Dit zorgt vaak voor onbegrip als mensen met een migraineaanval niet aan het werk kunnen.  

Migraine is een van de meest voorkomende neurologische pathologieën. Migraine is in feite een complexe aandoening gekenmerkt door herhaalde aanvallen van ernstige hoofdpijn gedurende 4 tot 72 uren. Meer dan 10% van de volwassenen kampt met migraine, maar ook heel wat kinderen (tussen de 5 en 10%) worden erdoor getroffen. 

Als je aan migraine onderhevig bent, kunnen sommige prikkels ervoor zorgen dat je een aanval krijgt. Wat de uitlokkende factoren zijn is vaak van persoon tot persoon afhankelijk. Waarom deze triggers een aanval uitlokken, kan men nog niet precies verklaren. De moderne technologie zorgt er wel voor dat we kunnen zien wat er precies in de hersenen gebeurt op het moment dat er een aanval is. 

Wat gebeurt er in de hersenen tijdens een migraineaanval?  

Door het extra gevoelig zijn voor sommige prikkels, raken bepaalde hersendelen in de war. Men ziet dit bij migraine vooral gebeuren in de hersenstam. De hersenstam is als het ware het crisiscentrum die informatie doorstuurt naar de andere hersendelen en de hersenvliezen. Door de ‘kortsluitingen’ in de hersenstam,  worden de hersencellen plots heel actief en komen diverse signaalstoffen vrij die zorgen voor irritatie (of zelfs ontsteking) van de hersenvliezen en daardoor krijg je hoofdpijn. Ook volgt na een plotselinge (over)activiteit van de hersencellen meestal een soort uitputting van de hersencellen: met een ingewikkelde term noemt men dit de cortical spreading depression (CSD), het is een soort golf die door je hersenen van achter naar voor beweegt. 

Wat zijn de oorzaken van migraine?    

Bij migrainepatiënten is vaak sprake van een genetische aanleg: de neuronen hebben een grotere prikkelbaarheid dan die van een gemiddeld persoon. De patiënt is dus kwetsbaarder voor uitlokkende factoren (vaak gecombineerd) zoals stress , vermoeidheid, emotionele toestand, hormonen... Maar let op, genetische aanleg betekent niet noodzakelijk erfelijkheid: migraine wordt niet noodzakelijk overgedragen op volgende generaties. 

Migraine komt drie maal meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De onderliggende oorzaak is niet altijd even duidelijk. Uitlokkende factoren zijn stress, bepaalde voedingsfactoren (o.a. chocolade, belegen kaas, kokosnoot en wijnen) externe prikkels (o.a. flikkerlichten  en snel veranderende televisiebeelden). Migraine kan ook het gevolg zijn van hormonale veranderingen, bv. rond de menstruatie of de menopauze. 



Het verloop van een migraineaanval

Migraineaanvallen zijn onvoorspelbaar. Soms worden echter voortekenen de dag voor of enkele uren voor de migraineaanval vastgesteld: vermoeidheid of hyperactiviteit, slaperigheid, herhaaldelijk geeuwen, prikkelbaarheid, hongergevoel, euforie of depressieve toestand, constipatie, het koud hebben... Er kunnen ook bepaalde neurologische symptomen voorafgaan aan de migraine, zoals het zien van flitsende beelden of zigzaglijnen die "aura" worden genoemd. Dit zijn allemaal symptomen van de verwarde (over)activiteit in de hersenen. 

De hoofdpijn bij migraine is eerder een kloppende pijn en komt vaak maar aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn situeert zich meestal vooraan of zijdelings van het hoofd. Typisch voor migraine is dat de hoofdpijn toeneemt bij inspanningen en meestal verbetert na rust in een donkere kamer. 

Gevolgen van migraine

Een migraineaanval op zich is al heel belastend, maar daar stopt het vaak niet mee voor mensen die kampen met migraine. 

Het aantal migraineaanvallen verschilt van persoon tot persoon, gemiddeld hebben patiënten 1 migraineaanval per maand, maar sommige patiënten hebben er meerdere per week en anderen worden slechts 1 maal per jaar geconfronteerd met een aanval.  

De pijn bij zo’n aanval is echter vaak van die aard dat patiënten in bed liggen en geen dagdagelijkse activiteiten kunnen doen. 

Het hoeft dan ook geen betoog dat het regelmatig hebben van een migraineaanval niet alleen gevolgen heeft voor je dagelijks leven, maar ook voor je sociaal en professioneel leven. Ook de invloed op je mentaal welbevinden mag niet onderschat worden: vooral het onvoorspelbare maakt dat je je machteloos voelt.  

Er is dus sowieso een hoge impact op de levenskwaliteit van mensen die met migraine kampen, maar daar blijft het niet bij. Er zijn voor de maatschappij ook heel wat hoge indirecte kosten.  

Behandeling van migraine

Hoofdpijn kan op elk moment optreden, dus de patiënt heeft mogelijk niet altijd de nodige medicijnen beschikbaar om het te verlichten.  

Om toch wat verlichting te krijgen zijn volgende tips handig:  

  •  Ga liggen in een stille, nogal donkere kamer.
  • Leg een koud washandje op je voorhoofd.
  • Drink voldoende water. Dit om overmatige uitdroging te voorkomen.

Er zijn daarnaast diverse medicamenteuze behandelingen die afhankelijk van persoon tot persoon die nodige verlichting bieden, maar geen genezende werking hebben. Om te zien wat precies voor jouw de beste remedie is, neem je best contact op met je huisarts of apotheker. 

Een echte oplossing is nog niet voorhanden. Men kan de symptomen bestrijden, maar om echt te komen tot geneesmiddelen die een migrainepatiënt kan genezen is nog heel wat onderzoek nodig. 

Wel zijn er een aantal tips die misschien kunnen voorkomen dat migraineaanvallen uitgelokt worden: 

  • Probeer te onderzoeken wat je triggers zijn en vermijd die zo veel mogelijk. 
  • Zorg dat je op regelmatige tijden slaapt en eet.
  • Zorg dat je genoeg beweegt.

Hopelijk heb je heel wat opgestoken in deze blog over migraine, maar als er iets is we zeker in de kijker willen zetten, is het dat migraine niet zomaar hoofdpijn is. Het is zoveel meer en heeft een immense impact op het leven van de persoon met migraine en hun naasten. Migraine afdoen als een gewone hoofdpijn, doet deze mensen tekort. 

Copywriter: Ria Plasschaert
Redactie: Inge Bleyweert 

Meest Recente Posts

In de kijker