Apotheek Derveaux
​​​​​​​Rijkevorsel St-Jozef

In het spoor van de luis



Jaarlijks is het in september feest voor de luizen. In sneltempo verspreiden ze zich in klassen en scholen. Maar niet alleen in september tieren de luizen welig. Ook tijdens bijvoorbeeld kampen komen er een heleboel kinderhoofdjes bij elkaar en zien luizen hun kans schoon. 

Wat zijn luizen? 

Luizen zijn kleine insecten zonder vleugels, parasieten die zich voeden met menselijk bloed. Ze komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar ook bij volwassenen kunnen ze de kop opsteken.

Ze hebben zes poten waarmee ze zich vastgrijpen aan de haren en erin gaan nestelen. De typische jeuk wordt veroorzaakt tijdens hun maaltijd/beet omdat het speeksel in contact komt met je huid.  De beestjes kunnen tot 3 millimeter groot worden en de kleur varieert van lichtgrijs tot bruin. Na een bloedmaaltijd zien ze er wat roder uit. Check vooral goed achter de oren en in de nekregio, luizen zitten graag daar waar het warm is.

Meestal zijn er tegelijk minder dan 12 levende luizen aanwezig op het hoofd, er kunnen echter honderden zich ontwikkelende neten aanwezig zijn en ook de dode luizen blijven in de haren klitten. Een vrouwelijke luis kan tijdens haar leven meer dan 100 eieren leggen. Deze eieren worden "neten" genoemd en tijdens het leggen tegen het haar van de gast (wij, ons haar) geplakt. Neten hebben een 7-tal dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nymfen en uit de neet te breken. De nymfen doorlopen drie stadia (waarbij er elke maal een skelet wordt afgeworpen). Tussen de diverse stadia zitten telkens 2 à 4 dagen. Na een tweetal weken zal de luis dus het volwassen stadium bereiken. Een volwassen luis heeft ongeveer 24 uur nodig om te paren en opnieuw eitjes te leggen.



Wist je dat… Neten normaal dicht tegen de hoofdhuid aanzitten? Indien je ze bijvoorbeeld op 3 cm van de hoofdhuid aantreft, betekent dit dat de besmetting 3 maanden geleden heeft plaatsgevonden.

Mijn kind is besmet, wat nu?

Breng onmiddellijk iedereen in je omgeving op de hoogte. Een besmetting is niets om je voor te schamen, het heeft immers niks te maken met een gebrek aan persoonlijke hygiëne. Vanwege de snelle verspreiding is het cruciaal om snel maatregelen te kunnen nemen om zo verdere besmettingen te voorkomen.

Er zijn gelukkig heel wat producten die luizen effectief bestrijden. Het is belangrijk dat niet alleen de hoofdhuid vrij is van luizen en neten (eitjes) maar ook dat het beddengoed, kammen, haaraccessoires, mutsen en sjaals op de juiste manier gereinigd worden.

Lees hier alles over het bestrijden van luizen

Wist je dat… luizen niet overleven zonder contact met een gastheer? Dus grote knuffels en dergelijke, die niet in wasmachine passen, kunnen gewoon 48u in een afgesloten zak bewaard worden of een nacht in de vriezer. Verder was je alles op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Indien je na 14 dagen nog niet van het probleem verlost bent, neem dan zeker contact op met je arts en/of apotheker.

Kan je luizen voorkomen?

In de apotheek kun je repelspray verkrijgen, deze zorgt voor een bescherming tot 24 uur. Dit product is op basis van een bestanddeel van natuurlijke oorsprong en bevat dus geen neurotoxische insectenwerende middelen. De spray is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar.

Waar kinderen bij elkaar komen, stijgt de kans om luizen te krijgen. Ze zijn niet gevaarlijk, maar de verspreiding gaat razendsnel en ze kunnen een echte plaag vormen. Als je niet rigoureus en consequent handelt bij een besmetting, is het erg lastig om van de vervelende kriebelbeestjes af te komen en kunnen ze wel eens hardnekkig probleem vormen. Om ze op afstand te houden, kun je eventueel gebruik maken van producten met lavendel, want luizen houden niet echt van lavendel. Het kan nuttig zijn je kledij te wassen met een naar lavendel geurende wasverzachter. Of breng wat lavendelolie aan op je kleding, zoals op sjaals en mutsen.  Het haar vaker wassen heeft geen zin, een besmetting heeft immers niets te maken met (een gebrek aan) persoonlijke hygiëne.

Het is ook aangewezen om 1 keer per week de natkammethode toe te passen. 

De natkammethode

In principe zijn luizen ongevaarlijk maar verspreiding gebeurt zoals gezegd razendsnel en het is een hele klus om ze te bestrijden. Ze veroorzaken niet altijd jeuk, dus je controleert best regelmatig! Dit doe je door gebruik te maken van de natkammethode. Misschien kan je hiermee een besmetting niet volledig voorkomen, maar je merkt het wel zeer snel zodat je erger kan vermijden.Hoe je dit uitvoert, leggen we stap voor stap uit.

  1. Maak het haar nat met lauwwarm water.
  2. Wrijf het overvloedig in met een conditioner. Als er luizen aanwezig zijn, blijven ze steken in de dikke pap die de conditioner vormt. Ze kunnen dus niet meer wegkruipen!
  3. Ontwar het haar eerst van achter naar voor met een gewone kam.
  4. Kam het haar vervolgens van ACHTER NAAR VOOR met een luizenkam, dus van de nek naar het voorhoofd. Start aan het oor en schuif na elke kambeweging op tot je bij het andere oor komt.
  5. Inspecteer de kam na elke kambeweging. Veeg hem af aan een wit doekje en kijk of er iets op het doekje achterblijft. Ga met een tandenstoker tussen de tandjes om na te gaan of er geen luizen of neten tussen hangen.
  6. Doorkam het haar opnieuw, nu van voor naar achter met een gewone kam.
  7. Kam nu het haar van VOOR NAAR ACHTER met de luizenkam (van het voorhoofd naar de nek). Herhaal de procedure zoals uitgelegd wordt in stap 4.
  8. Spoel het haar uit.

Meest Recente Posts

In de kijker