Apotheek Derveaux
​​​​​​​Rijkevorsel St-Jozef

Ook wel eens last van buikpijn?



"Mijn buik doet pijn" is waarschijnlijk een van de meest voorkomende klachten die ouders zullen horen zodra hun kinderen erachter komen hoe ze een paar woorden aan elkaar kunnen rijgen. Die zin blijft echter vaak niet in de kindermond zitten: buikpijn heeft de neiging ons te volgen in alle stadia en fasen van het leven.

Buikpijn: één naam voor verschillende situaties

De meeste buikpijn is tijdelijk en kan te wijten zijn aan te veel eten, een simpele griep of een ander probleem dat zich snel oplost. Sommige aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), zijn chronisch en vereisen veranderingen in je voeding. Een paar andere problemen die pijn veroorzaken, zoals pancreatitis of blindedarmontsteking, vereisen dringende medische aandacht. Het is ook mogelijk dat de buikpijn die je ervaart helemaal niet door je darmen veroorzaakt wordt. Nierstenen kunnen bijvoorbeeld pijn veroorzaken die van je onderrug of zij naar je buik gaat. 

Aangezien je buikpijn dus door erg verschillende redenen veroorzaakt kan worden, is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden en zo systematisch de onderliggende redenen op te sporen. Wat de oorzaak echter ook is: als je buikpijn niet relatief snel verdwijnt, of verdwijnt en dan telkens terug de kop op steekt, of als de pijn niet te harden is en je misschien zelfs ’s nachts uit je slaap haalt, mag je niet aarzelen en dien je een afspraak bij een arts te maken.

Wat zijn de kenmerken van buikpijn?

Doffe pijn, pijnlijk ongemak, krampen en misselijkheid worden vaak gebruikt om te beschrijven wat artsen maag- of buikklachten noemen. Deze symptomen beginnen meestal geleidelijk en kunnen gepaard gaan met winderigheid, een opgeblazen gevoel of diarree. Ze kunnen hinderend genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je wilt gaan liggen, of gewoon een algemeen ongemak veroorzaken waardoor je af en toe over je buik wrijft.

Wat veroorzaakt buikpijn?

Vastzittende windjes

Talloze problemen kunnen buikpijn/maagpijn veroorzaken. Opgesloten gas dat niet weggeraakt is vaak de boosdoener als je kort na het eten pijnlijke krampen en een opgeblazen gevoel hebt. Dit wordt vaak verlicht met een stoelgang of als het gas (eindelijk) kan ontsnappen door een windje te laten. We kunnen hier vaak lacherig over doen, maar het is belangrijk om op te merken dat gas echt aanzienlijke pijn kan veroorzaken. Soms zelfs in die mate dat sommige mensen denken dat ze een hartaanval hebben, zo erg kan het voelen. In dit geval moet je onmiddellijk medische hulp in te roepen!

Buikgriep

Maagkrampen met diarree en misselijkheid zijn vaak te wijten aan gastro-enteritis, een virale ziekte die gewoonlijk de buikgriep wordt genoemd. Het virus kan worden overgedragen via nauw contact met iemand die ziek is of door het eten van besmet voedsel. De symptomen hebben de neiging om mild te beginnen, te verergeren of te pieken, en nemen dan geleidelijk af over een dag of twee.

Stress

Ook stress kan een bron van buikpijn zijn. Innerlijke stress en zorgen aan je hoofd zorgen voor onrust, en deze geestelijke onrust kan op termijn ook zijn weg vinden naar je lichaam: geest en lijf gaan hand in hand, zowel in het goed als in het slecht voelen. Door onrust verkeer je immers in een staat van spanning, die je je spieren kan doen verkrampen. Deze continue spanning en verkramping kan zich vastzetten in je buikstreek.

Wanneer is een doktersbezoekje aangewezen?

"Verstopt zitten": het ongemak van constipatie

Constipatie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, waarbij een persoon harde uitwerpselen heeft met onregelmatige en pijnlijke stoelgang. Medisch wordt constipatie gedefinieerd als minder dan drie ontlasting per week en ernstige constipatie als minder dan twee dan per week. De meest effectieve manier om dit probleem te voorkomen, is door vezelrijk voedsel te eten en voldoende water te drinken. Aanhoudende constipatie is een reden om een arts te consulteren.

Maagzweren: laat ze verzorgen

Maagzweren zijn de zweren in het slijmvlies van de maag, die vaak resulteren in ernstige buikpijn, samen met een opgeblazen gevoel en verlies van eetlust. Ze worden voornamelijk veroorzaakt door een bacteriële infectie of het overmatig gebruik van pijnstillers. Het is noodzakelijk om een tijdige behandeling van de ontsteking te ondergaan om de pijn te verlichten, de maagzweer te genezen en verdere complicaties te voorkomen.

Appendicitis: zeldzaam, maar ernstig

Buikpijn/maagpijn kan veroorzaakt worden door de ontsteking van de appendix, het kleine, vingerachtige aanhangsel dat op de kruising van de dunne darm en de dikke darm zit. Het treft echter slechts ongeveer 5% van de mensen. Het wordt aanbevolen om het te laten verwijderen voordat het scheurt. Afgezien van buikpijn, wordt het probleem van appendicitis ook aangegeven door symptomen zoals zwelling van de buik, krampen, pijn bij het plassen en koorts.

Galstenen 

Heb je een scherpe pijn rond je navel die gepaard gaat met een doffe schouderpijn? Het kan een indicator van galstenen zijn. De buikpijn ontstaat dan door de verstopping in je galwegen door galstenen, de kleine voorwerpen gemaakt van cholesterol die zich in de galblaas vormen. Hoewel de pijn slechts een paar uur duurt, wordt het van tijd tot tijd gevoeld.

Bloed bij de ontlasting? Opletten!

In ernstige omstandigheden, kan maagpijn ook gepaard gaan met bloed in de ontlasting. Het wordt veroorzaakt door bloedingen in het spijsverteringsspoor. Meestal duurt het bloeden maar een tijdje, maar in het geval van voortdurende bloedingen hoor je onmiddellijk een arts te raadplegen. Als je een paar druppels bloed ziet, moet je niet direct in paniek slaan, maar een grote hoeveelheid bloed bij elke stoelgang hebben duidt op een groot gezondheidsprobleem.

Blijf niet met je buikpijn zitten!

Laat de voornaamste boodschap van deze blog alertheid wezen. Niet elke steek of kramp in je buik hoeft reden tot ongerustheid te zijn, maar wees waakzaam. Jij kent je lichaam het best en kan vreemde pijnen het best opmerken: negeer deze tekenen aan de wand niet, zeker niet als ze systematisch terugkomen. Besef dat afzien van buikklachten geen normale zaak die bij het leven hoort is: wees alert voor pijnen en klachten die regelmatig de kop opsteken, leer luisteren naar je lichaam en neem deze signalen serieus. Jouw lichaam en jouw levenskwaliteit doen ertoe, dus laat je bijstaan door vertrouwde professionals, zoals je huisarts en apotheker, om samen te zoeken naar de oorzaak van jouw probleem. Blijf gezond, blijf fit!

Meest Recente Posts

In de kijker